16-08-2022

De vakantie zit er weer op, op vakantie gaan en even een andere omgeving is altijd goed. Als je dieren of zoals hier duiven thuis hebt is dat altijd een nadeel uiteraard. De goudvis ging naar de buren en de duiven werden verzorgd door Harm Kuiper en collega duivenmelker Bé Hartman, dat is prettig natuurlijk en we zijn de heren zeer dankbaar. Zo blijven de duiven in ieder geval wel in het ritme, hun grote vakantie start iets later. Door de warmte uiteraard geen vluchten dit weekend, zo kun je nog rustig naar het strand zonder dat je halverwege de dag moet vertrekken om in te korven. Een soort van zomerstop in het seizoen zou wat mij betreft wenselijk zijn, een soort van bouwvak zodat met name jonge gezinnen op vakantie kunnen gaan of een weekendje weg etc. Voor aankomend weekend zullen de meeste duiven op de natoer gespeeld worden. De jongen gaan donderdag al in de korf en gaan een behoorlijke sprong in afstand maken, aangezien de meeste het drinken in de wagen nog niet door hebben gaan we hier heel zuinig spelen, wellicht 10 mee voor de vorm, denk dat op deze laatste jonge duivenvluchten de deelnames niet groot zullen zijn.

29-07-2022

Het oude duivenseizoen zit er nu op, we hebben de duiven laten zitten zodat ze een nestje kunnen maken en nog een aantal vluchten op de natour mee kunnen. Met de jongen gaat de start stroef, ze waren tot en met de 1e africhting van de afdeling in uitstekende doen, maar zoals zo vaak wanneer de stres momenten elkaar snel opvolgen gaat het mis. Onze jongen zaten na die 1e africhting niet echt fris, wellicht wat tegen coli aan. Niet ziek genoeg, maar ook niet gezond genoeg om ze door te spelen, de 2e africhting hebben we geskipt en op de 1e vlucht hebben we er een aantal mee gegeven, afgelopen zaterdag konden ze bijna allemaal weer mee en vandaag gaat dan de hele groep in de korf. Dit betekent dat er duiven bij zitten die gelijk een grote sprong moeten maken. Met de weersvooruitzichten moet het allemaal wel kunnen denken wij, ze hoeven alleen maar thuis te komen en de ingespeelde jongen moeten dan maar een beetje meer hun best doen. Je kunt met dit jonge duivenprogramma eigenlijk geen vlucht missen, de afstanden lopen nu snel op en 1 vlucht overslaan betekent thuis houden en op de natour mee. Zelf ben ik voorstander om de natour er af te halen en dan een veel beter jonge duivenprogramma in elkaar te knutselen. 2-3 weken vakantie er tussen en meer instap mogelijkheden. Ook voor werkende mensen zou dat ideaal zijn, dat is wel de groep die in deze steeds duurder wordende tijd straks de meerderheid vormt van het duivenmelkersgilde. Men heeft dan de mond vol om het aantrekkelijker te maken en leden te werven, dat gaat op deze manier niet lukken, hierin zijn we de verkeerde kant ingeslagen door die zgn. grand prix vluchten en dergelijke, dat is de spijker finaal mis slaan.

23-07-2022 Gennep 174 km (Jong)

Uitslag Club: tegen 197 duiven :  1,2,6,7,14,16,23,35,36 etc… 63/18

Uitslag Rayon: tegen  1528 duiven : 19,34,64,68,95,101,164 etc… 63/19

22-07-2022

Ooit de film dumb and dumber gezien, daar kom je toch een leuk stukje positivisme tegen, dat hadden we even nodig voor zaterdag. In de film had desbetreffende persoon een kans van 1 op de miljoen, hij ging uit de plaat… so you say that i have a chanche ? …idd wel een kans, maar om nou gelijk de fanfare te bellen, niet echt. Om zaterdag het 1e midfondkampioenschap van het rayon te pakken mochten we maximaal 10 duiven spelen omwille van de puntentelling die er per duif af zou gaan. Ook behoorde bij de missie dat we de 1e prijs van het rayon nog moesten spelen, dus er waren 1000 punten nodig om op 3 tiende punt te winnen. Onze directe concurrent moest ook nog eens niet binnen de 1e 8-9 duiven eindigen. Dus er was een kans. Als je met duiven speelt moet je toch altijd kansen zien en positief blijven, duivensport hangt van teleurstellingen aan elkaar en als je dit niet hebt ga je het geen jaren vol houden. We wisten niet te zegevieren en mochten dit jaar dus 2e onaangewezen kampioen midfond rayon 3 worden, prima prestatie. Wat opviel was dat de 4 beste duiven alle 4 dik hun prijs mistten, de meeste hiervan hadden nog niet, of 1x gemist, nu dan allemaal tegelijk, bijzonder. Nog wel een kanttekening over de losplaats, hier moeten we niet weer gaan staan, grote stoppels in het veld waar ze vanaf boven in worden gedrukt en wanneer ze daar weer uit zijn opgetrokken wacht er een veld met behoorlijke windmolens. Prima als de rest van Nederland daar gaat staan met dat zgn. grand prix of gezamenlijk lossen onder het mom een 1e van een of andere sectorvlucht, dat soort vluchten is enorm afhankelijk van ligging en wind, denk dat weinig mensen dit soort concoursen interessant vinden, wellicht die op de voorhand wonen, kunnen ze al die duiven die bij de start al kansloos zijn bij de aantallen op tellen. Zie de meerwaarde hier niet van.

Wel vroeg, maar niet vroeg genoeg om het kampioenschap te winnen, uit een duivin gekweekt die we leenden van Klaas Dijkstra. Klaas wist die dag enorm uit te halen met de jongen door de 1e 6 te spelen van district 1 en 2. De  duif die de 1e won van maar liefst 11.675 duiven kwam uit zoon de Hulk x Marcella gekoppeld op dochter den Extra x dochter Hunter. 2 duiven die hij bij ons haalde, toch nog een mooie opsteker dus.

13-07-2022

6e NPO (Noord) op Vierzon, 743 km tegen 927 duiven 

5e Afdeling  op Weert, 228 km tegen 3294 duiven

De verwachtingen waren niet bijzonder hoog, maar toch werden we op beide vluchten positief verrast. Deze keer geen windje mee en dat past schijnbaar toch beter bij onze duiven. Het lijkt er op dat deze positieve lijn zich doorzet, de duivinnen voelen weer beter aan en de trainingen zijn nu ook weer iets beter dan vorige week. Het gaat dus best nog lastig worden wat we zaterdag gaan spelen. Gaan we die laatste fondvlucht van om en nabij de 800 km nog meedoen? Dat zou dan moeten gebeuren met een 4 tal jaarlingen die dit jaar nog maar amper hun prijs hebben gemist. Deze duiven zijn tot nu toe elke week gespeeld en 2 daarvan hebben 13 op 13. Gaan we die deze week in houden en dan volgende week op de fond spelen? In het ritme houden is deze duiven blijkbaar goed bevallen, maar om ze in 7 dagen rond de 1200-1300 km te laten vliegen is nogal wat. Duiven in goeden doen kunnen veel aan, maar als die laatste de bekende brug te ver is dan zou dat wel enorm zonde zijn. Dit zijn wel duiven die er volgend jaar ook zeker weer staan. Misschien kiezen we er morgen maar voor om ze zaterdag nog een keer te spelen en dan einde oefening wat betreft dit oude duiven seizoen.

De 470 van Jelle Posthumus voorop, de duiven van Jelle doen het bij ons op de fond geweldig, deze duivin zocht ik nog uit van een koppel waar Jelle nog niet veel van wist, soms moet je geluk hebben tenslotte. Ze heeft dit jaar in de club nog niet haar prijs gemist en vloog vanaf 743 km nota bene haar beste prijs, 6e NPO Noord tegen 927 duiven

Maar weer eens een kleinkind van de Diamant voorop, een duivin die nog in onze ogen te weinig had laten zien deed het dan nu wel 5e Afdeling tegen 3294 duiven.

09-07-2022 Weert 228 km

Uitslag Rayon: tegen  1159 duiven : 4,13,19,26,97,101,115,138,147,162,164,168 etc… 25/14

Uitslag Afdeling: tegen  3294 duiven :  5,33,50,62,181,189,208,272,289 etc… 25/15

 

—————————————————————————————————————————————–

25-06-2022 Vierzon 743 km

Uitslag Rayon: tegen  253 duiven :  2,22,41,51,84 etc… 10/5

Uitslag Afdeling: tegen  927 duiven : 6,49,107,133 etc… 10/6

05-07-2022

We hadden wel gezien dat de gang er uit raakte, de trainingen zijn minder scherp en lang en de duiven hebben het spelletje wel wat gezien. Ook deze week trainen de duivinnen gewoon slecht en juist van de duivinnen moeten we het hebben, dus we verwachten de laatste vluchten niet veel spektakel meer. We spelen uiteraard door, enkele duiven hebben laten zien dat ze gaandeweg het seizoen toch beter gingen presteren, maar een heel aantal heeft zaterdag de laatste kans gehad en deze verspeeld. Op de fondvlucht zullen er nog 10 mee gaan, (de 5e fond gaan we waarschijnlijk niet meer spelen) waarvan we hopen 1 op tijd te klokken. Op de vitesse gaan er zoals het nu staat 15-20 mee. We gaan ze daarna nog een keer klaar maken voor de laatste midfondvlucht, daar is voor ons nog best wat te winnen, dus op die vlucht zal de focus nog komen te liggen de laatste weken.

De 047 weer voorop, nu 12 op 12, er zijn er nog 4 die ook 100 % prijs spelen dit jaar, maar ook deze duiven vliegen veel kop. Het selecteren gaat dus geen moeilijke puzzel worden, als er duiven zijn die niet tot amper hun prijs missen zijn er geen excuses meer voor de rest die amper papier kan raken of niet tenmiste 3 kopprijzen kan pakken.

02-07-2022 Chalons en Champagne 499,9 km

Uitslag Club: tegen 181  duiven :  2,5,9,12,23,26,34,35,36,38 etc… 30/15

Uitslag Rayon: tegen  809 duiven : 12,32,64,96,158 etc… 30/10

28-06-2022

Venlo : 4e tegen 1041 duiven

Nu dan eindelijk een keer een gemakkelijke vlucht, de wind van achter en prima duivenweer, wij hebben altijd een hekel aan zw wind omdat we dan eigenlijk nooit een super uitslag maken, maar toch waren we er blij mee omdat de duiven het dit seizoen al behoorlijk zwaar hebben gehad. Volgens mij was dit de eerste vlucht dat ze over het gehele traject de wind van achter hadden. We zagen afgelopen week dat de duiven het de laatste vlucht toch zwaar hadden gehad aan de trainingsarbeid, vooral de duivinnen trainden stukken minder, dus besloten we 10 op de fond te spelen. Vaak hoor je wel dat bij een heel aantal hokken trainingsarbeid door de week soms niet veel zegt over het resultaat voor de volgende vlucht. Bij ons is het vaak wel een goede graadmeter, matig trainen is zaterdag ook een matig resultaat en dat ging nu ook weer op. Op de vitesse wisten we nog wel 1 duif keurig op tijd te pakken, maar daarna hield het op en liet de rest gewoon 3 minuten te lang op zich wachten. Al met al is het nu van belang om ze toch weer beter aan de gang te krijgen zodat we donderdag een mooie ploeg op de midfond kunnen zetten, bij ons is het geen aantallen uit tellen, maar spelen, als ik soms zie hoe vlot sommige liefhebbers nog maar met 10 duiven durven spelen vraag ik mij wel eens af wat die massa duiven daar altijd zo’n hele winter op de hokken doet, als je toch geen vertrouwen hebt ruim ze dan voor de winter al op, kweek je er ook niet uit en kom je aan het eind van de streep beter voor de dag.

Op beide vluchten een kleindochter van the Hunter voorop, de 290 weet wel hoe het moet en pakt haar 4e 1e prijs in clubverband. We hebben nu 5 duiven die (incl training) 11 op 11 weten te vliegen, de 290 mistte 2x, dat waren de 2 vluchten toen ze als getekende stond, alsof de duvel er mee speelt.

Op de fond dan weer een samenkweekje met Jelle Postumes voorop, ook een duif met al 3 1e prijzen op haar conto, waarvan 2 op de eendaagse fond dit jaar.

25-06-2022 Venlo 201 km

Uitslag Club: tegen 203  duiven :  1,7,13,18,19,24,30,32,33,34,37,44 etc… 38/16

Uitslag Rayon: tegen  1041 duiven : 4,41,75,87,92,127,171,189,190 etc… 28/11

—————————————————————————————————————————————–

25-06-2022 Saulieu 678 km

Uitslag Club: tegen  24 duiven :  1,2,3,5,7,8 etc… 10/6

Uitslag Rayon: tegen  308 duiven : 18,23,32,74 etc… 10/4

 

21-06-2022

4e Midfond : 2e,8e,9e tegen 1027 duiven

We waren ons er van bewust dat het zaterdag zwaar ging worden. Met in het achterhoofd de zuidenwind bij vertrek, vroege lossing en 1 dag mand besloten we toch 30 te spelen. We speelden met de gedachte om een aantal duiven rust te geven en/of in het ritme te houden. Op vrijdag besloten we toch maar bijna alles te spelen, een paar fondduiven hielden we in maar het gros toch gezet. We mochten weer een aantal vroege duiven begroeten, maar het ging bij ons, ook in de rest van Nederland wel traag, de temperaturen in het noorden kwamen net boven de 20 graden, maar in de rest van het land werd het vlot warm en blijkbaar waren de duiven dat nog niet helemaal gewend. Wat voor ons enorm wrang is was het feit dat we een van ons beste duiven verspeelden, de 1e getekende, bij haar geen twijfel of ze wel of niet gespeeld ging worden, de week ervoor nog de 2e in de afdeling dus besloten bovenaan te zetten, ze had nog niet gemist en kwam elke week, vooral naarmate het zwaarder werd vroeger. Its in the game, behoorlijk zuur, maar we gaan net als in de tour gewoon door naar het volgende station. Zaterdag weer een dubbelvlucht en deze gaan we toch wat voorzichtiger in. Op de fond staat Orleans op het program en dat is al een behoorlijke afstand, hiervoor zullen we duiven uit kiezen die er echt goed voor zitten en geen probeersels meer, wellicht 1 of 2 om de 10 vol te maken. Op de vitesse gaan we vrijdag zien welke er goed voor zitten, hier zal toch een redelijke ploeg mee gaan lijkt mij.

18-06-2022 Marche 339 km

Uitslag Club: tegen 234  duiven :  1,3,5,8,9,13,20,23,25 etc… 30/13

Uitslag Rayon: tegen 1027  duiven : 2,8,9,15,28,38,84,110,123,135,140 etc… 30/13

 

 

16-06-2022

2e Afdeling tegen 4318 duiven op Weert

Wederom een dubbel vlucht afgewerkt met een goed resultaat. Op de vitesse hebben een aantal duiven hun laatste kans gehad en niet gegrepen, het prijspercentage was op deze vlucht wat lager dan wat we gewend waren, maar de vroege duiven blijven elke week maar komen. Voor de zoveelste keer weer die vervelende 2e plek van de afdeling, we hebben er al een behoorlijk aantal keren net naast gegrepen. Vooral de doffers lieten het afweten zaterdag en zoals het er nu voor staat gaan er maar 2 of 3 doffers dit jaar de selectie overleven. We denken dat dit ook door het feit komt dat we een aantal jaren achter elkaar een tekort aan doffers hebben gehad en op die manier de 2e garnituur te lang is blijven zitten en dan merk je nu wel dat de kwaliteit hier lager is dan bij de duivinnen. We houden ze wel door omdat we anders duivinnen uit zouden moeten selecteren die toch boven modaal hebben gevlogen, jongen blijven allemaal over dus e.e.a. hangt wel van de kweek af. Op de fond pakten we met onze vitesse/midfondduiven ook weer een aantal goed op tijd en doen ook op dit onderdeel prima mee. Aankomende zaterdag wederom een pittige midfondvlucht die mede door de verwachtte weersomstandigheden niet op donderdag wordt ingekorfd maar op vrijdag, plus een aantal kilometer dichterbij. Ik denk dat dit een goede keuze is, vooral gezien naar de zwaarte van het seizoen tot nu aan toe, we gaan er weer voor…

Een jaarling voorop uit een super koppel, Mark vd Berg had al een doffer uit dit koppel die een 1e en 4e NPO vloog op de eendaagse fond en gaf aan dat hij dit soort koppels altijd bij elkaar liet zitten, wij koppelen elk jaar om aangezien we meer geloven in de kweekduif ipv het kweekkoppel. Die winter dus maar besloten om Mark zijn advies op te volgen en ze weer op elkaar te zetten. Beide ouders gaven met andere partners ook al supers, dus de 2 kweekduiven laten zien dat plus en plus hier wel een hele dikke plus is geworden als koppel. En nee, dit jaar zijn ze beide weer gewoon op andere duiven gezet.

Op de fond ook weer een jaarling voorop die is ingeteeld naar de Mozart, de doffer waar alles mee is begonnen, vader van de super 219 en grootvader van de Diamant. Ook bij Eijerkamp voor de 2e week op rij een kind van de Diamant die als eerste aan wist te tikken en de 1e vloog tegen 2435 duiven en in groot verband 5e tegen 10002 duiven. Het absolute droomkoppel zou zijn, de Diamant x Goed Grijs, 2 topkwekers van Gebr vd Brande die beide al voor het wat goede nazaten hebben gezorgd.

11-06-2022 Weert 228 km

Uitslag Club: tegen 185  duiven :  1,3,4,11,14,15,16,21,35 etc… 27/10

Uitslag Rayon: tegen  1583 duiven : 1,15,16,53,73,77,78,143 etc… 27/10

—————————————————————————————————————————————–

11-06-2022 Sens 610 km

Uitslag Club: tegen  57 duiven :  1,2,3,5,6,7,8,10,11,13,14 etc… 20/13

Uitslag Rayon: tegen  437 duiven : 6,12,28,33,41,43,61,82,83,98 etc… 20/13

 

07-06-2022

3e midfond : Arlon 13,22,25 tegen 5071 duiven

De derde midfondvlucht alweer, wederom vanuit Arlon, weer stevig aan de kilometers, midfondvluchten van 330 km zoals we die vroeger hadden bestaan niet meer. Onze afdeling is dusdanig groot dat we op de midfond vanaf een km of 390 tot 460 km vliegen. Met elke week tegen de wind in gaat dat wel energie vragen van de  duiven, t.o.v. van de voorvlucht moeten we namelijk elke week 60-70 km meer maken. Per tour is dat dus 1 vlucht extra t.o.v. de korste afstanden. Als de duiven in goeden doen zijn is dat geen probleem, maar als ze op dit moment nog niet goed zijn ga je ze er ook niet meer bij krijgen, tenzij je 1 a 2 weken rust in gaat plannen. Ook dan is nog maar de vraag of je ze aan de gang krijgt. We hebben dit jaar de duiven rustig gebracht en wisten elke week de ploeg beter op de rails te krijgen. Ook deze zaterdag pakten we weer 3 behoorlijk vroege duiven, kanttekening dit keer was dat het hierna wel lang stil bleef. Over de hele lijn vielen er wel de nodige gaten in de aankomsten, je zag het overal, dus niet gelijk in paniek raken is dan de boodschap. Zoals het nu lijkt gaat de wind richting het zuiden en gaan we duiven voorop krijgen die nog weinig hebben laten zien. Wederom gaan er een 20 tal mee op de eendaagse fond, we staan in rayon 3 nu 1e generaal onaangewezenen in de Afdeling 7e. niet dat we voor dat kampioenschap spelen, maar nu we er toch zijn… maar even door zetten nog en proberen zolang mogelijk op de fond aan te blijven haken, wellicht hebben we de duiven er niet voor, maar durven ze wel te spelen.

wederom een gekregen duif voorop, ditmaal van Andre van Reemst. Deze jaarling zat er al vaker goed bij en wist ditmaal met glans de overwinning te pakken.

04-06-2022 Arlon 391 km

Uitslag Club: tegen 402  duiven :  1,2,3,6,7,8,16,19,23,26,27,33,35,38 etc… 30/22

Uitslag Rayon: tegen 1352  duiven : 2,3,5,69,72,78,121,145,161,185,189 etc… 30/18

Uitslag Afdeling : tegen 5071  duiven : 13,22,25,432,437,455 etc… 30/17

31-05-2022

Als eerste kregen we de duiven vanuit Venlo terug, een vitessevlucht waarvan we het eerste driekwart van de ingezette duiven in een mum van tijd thuis hadden. Een jaarling wist de eerste prijs te winnen en het viel mij op dat ook nu weer Carls Juwel in de pedigree zat, deze dochter uit de Grijze Diamant x Carl is ondanks haar nog jonge leeftijd toch al een duif die goede nazaten heeft gegeven. Vaak zie je dat die extra kwekers gelijk al bruikbare geven en hoef je geen jaren lang geduld te hebben. Bij ons is dat met die goede vliegers wel vaak het geval, het is net of die nog even langer de tijd nodig hebben om goede te geven, een verklaring heb ik niet, het zal bij ons dus wel wat op toeval berustten.

De fond is zeker geen specialiteit van ons maar zoals gezegd een mooie partij duiven mee die zich konden laten zien, opvallend was dat de inbreng van vreemde duiven zich nu lieten zien. Vooral de duiven van Jelle Posthumus zaten erbij, 5 duiven van deze liefhebber gehad, waarvan de beste verloren ging op de vluchten, de andere 4 doen het prima. De 1e en 3e duif was 1 van Jelle gevolgd door ons eigen vitesse soort, de oudste duif in de vliegploeg, de 827. Leuk detail is dat deze duivin niet gekoppeld is, maar aanpapt met een andere duivin. Beide duiven presteren de laatste weken prima, dus zeg het maar. Het is wel zo dat hoe langer je met duivinnen op weduwschap speelt hoe groter de kans is dat ze aanlopen. De 805, nu kweker, deed dit het laatste jaar ook, haar prestaties werden er niet beter door trouwens. Er zijn nog een behoorlijk aantal duiven, veel te veel natuurlijk, het voordeel is wel dat je makkelijk selecteert, een duif die de volgende dag terugkeert wordt verwijderd. en die het nu nog niet hebben laten zien worden gestopt. Duiven krijgen genoeg kansen maar het houdt een keer op natuurlijk. Er zijn genoeg duiven die nog geen vlucht hebben gemist, dus dan is er geen excuus meer. De jongen doen het nog goed, ook hier nog veel te veel, alles wordt nog spartaans gehouden, geen kuren, schoon is het ook niet, het voer wordt nog net niet in de mest gekieperd. Er wordt verder weinig aandacht aan besteed, ze trainen goed, de laatste jongen moeten aanklampen en dat gaat vanaf nu gedwongen, het hok gaat dicht en alles wat nog op het dak zit moet de lucht in. De oudste jongen trainen gemiddeld 2 uur, ook nog nooit gebeurd, de rest vindt het na een uur voldoende en dat is ook normaal. De jongen worden puur op gezondheid geselecteerd, althans voor de vluchten, alles wat knippert, bol zit etc. gaat er direct uit, geen gepruts meer maar weg ermee. Jongen die qua bouw niet voldoen blijven zitten, ooit eens bijgehouden welke duiven verschrikkelijk in de hand waren als jonge duif, naderhand bleek dat ze onherkenbaar waren toen je ze een paar maanden later weer in handen kreeg. Ook hier voorbeelden genoeg, de 232 met 2x binnen de 1e 5 NPO en een dochter van haar met 2x 1e afd en 1x 3e afd. komen uit een duif die de afgekeurde heet, die was in de hand ook enorm slecht, vooral qua bouw niet om aan te zien, zelfs als oude niet. Zo werd er ooit eens een duif afgekeurd die volgens mij een meerwaarde moest zijn, dus ging deze naar een andere liefhebber die er geen opmerkingen op had, deze duif vloog de pannen van het dak en staat nu als 5 jarige duif nog elke week als eerste getekende en won in de club alleen dit jaar alweer 2x de 1e prijs en 1x de 2e. Dat is duivensport, je moet niet denken dat je de wijsheid in pacht hebt want dan valt het deksel op je neus.

Robin x dochter Blauwe Leo was toen ook een schot in de Roos, afgelopen weekend vloog een jong uit Robin bij Klaas de Haan nog een 1e district 2 tegen 3696 duiven

28-05-2022 Venlo 201 km

Uitslag Club: tegen 355  duiven :  1,4,5,7,8,14,15,17,20,23,24 etc… 20/16

Uitslag Rayon: tegen  1720 duiven : 11,21,26,45,49,84,88,96,116 etc… 20/15

—————————————————————————————————————————————–

28-05-2022 Sourdun 571 km

Uitslag Club: tegen  88 duiven :  1,2,3,4,6,7,9,10,11,12,16,17,18 etc… 30/14

Uitslag Rayon: tegen  620 duiven : 8,9,21,29,41,50,64,77,81,93 etc… 30/13